Οδοντιατρείο κλινικών εφαρμογών Laser

“Ελάχιστα Επεμβατική Οδοντιατρική” και “επιλεκτική αφαίρεση τερηδόνας"

-Ιστοσελίδα Υγείας MEDVOI 365 (www.medvoi365.gr), 03/05/10
-Τοπικός Οδηγός «Ζω στη Νέα Ιωνία ......εδώ Ηράκλειο»-Μάιος 2010

Ελάχιστα Επεμβατική Οδοντιατρική” και “επιλεκτική αφαίρεση τερηδόνας”. Η σύγχρονη αντίληψη της Οδοντιατρικής και η πολύτιμη συνεισφορά των οδοντιατρικών Laser.

Η “Ελάχιστα Επεμβατική Οδοντιατρική” και η “επιλεκτική αφαίρεση της τερηδόνας” αποτελούν σήμερα τη βασική φιλοσοφία της σύγχρονης Οδοντιατρικής, μαζί με την πρόληψη και τη στοματική υγιεινή.

Ο όρος “Ελάχιστα Επεμβατική Οδοντιατρική” (Minimally Invasive Dentistry) εκφράζει τη βασική αρχή του σεβασμού των υγιών οδοντικών ιστών και την αποφυγή της άσκοπης αφαίρεσης τους κατά την παρασκευή των δοντιών (για σφραγίσματα, στεφάνες, όψεις πορσελάνης κλπ), καθώς και την αποφυγή χειρουργικών επεμβάσεων ή τη μείωση της έκτασης τους, χρησιμοποιώντας λιγότερο επεμβατικές μεθόδους θεραπείας. Στην κατεύθυνση αυτή μας βοηθούν σημαντικά τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας, τόσο στον τομέα των συσκευών (όπως τα Laser, οι συσκευές όζοντος κλπ), όσο και στον τομέα των υλικών και βιο-υλικών που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Οδοντιατρική. Η δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής των αρχών της “Ελάχιστα Επεμβατικής Οδοντιατρικής”, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη των οδοντιατρικών Laser. Η χρήση των Laser στην Οδοντιατρική πληρεί απόλυτα τις αρχές της “Ελάχιστα Επεμβατικής Οδοντιατρικής”. Αυτό ισχύει τόσο στην παρασκευή των δοντιών για σφραγίσματα, στεφάνες, όψεις πορσελάνης κλπ, χάρη στην ικανότητα των Laser για “επιλεκτική αφαίρεση μόνο της τερηδόνας” και στην ισχυρή αδροποιητική τους ικανότητα (που προσφέρει μεγάλη επιπρόσθετη συγκράτηση επιπλέον αυτής του εκάστοτε συγκολλητικού παράγοντα), όσο και στη θεραπεία των στοματικών παθήσεων και στη Χειρουργική του στόματος, χάρη στις θεραπευτικές ικανότητες και επιδράσεις των Laser στους ιστούς (διεισδυτικότητα της θεραπευτικής φωτεινής ενέργειας σε μεγαλύτερο βάθος, ισχυρή βιοδιεγερτική και αναπλαστική δράση, ισχυρή αναισθητική και αναλγητική δράση, ισχυρή αιμοστατική δράση, ταχύτητα επούλωσης κλπ).

Η “επιλεκτική αφαίρεση τερηδόνας” (selective carries removal) από την άλλη μεριά, είναι ένας όρος που αναφέρεται στην παρασκευή των δοντιών για σφραγίσματα, αφορά αποκλειστικά και μόνο τα Laser και αποτελεί μια υποδειγματική εφαρμογή των αρχών της “Ελάχιστα Επεμβατικής Οδοντιατρικής” που αναφέραμε παραπάνω. Πρόκειται για την ιδιότητα των Laser ερβίου και κυρίως του Er:YAG Laser, να αφαιρούν μόνο την τερηδονισμένη ουσία του δοντιού χωρίς να πειράζουν καθόλου τους υγιείς οδοντικούς ιστούς. Αυτό επιτυγχάνεται με δυο μηχανισμούς.

Ο πρώτος μηχανισμός βασίζεται στον πολύ υψηλό δείκτη απορρόφησης του Er:YAG Laser από το νερό. Καθώς η τερηδόνα περιέχει πολύ υψηλότερα ποσοστά νερού σε σχέση με τους υγιείς οδοντικούς ιστούς (αδαμαντίνη, οδοντίνη), ρυθμίζοντας κατάλληλα τις παραμέτρους του Laser, η ενέργεια του απορροφάται αποκλειστικά από την τερηδόνα την οποία και αφαιρεί, αφήνοντας ανέπαφους τους υγιείς οδοντικούς ιστούς. Ο μηχανισμός αυτός βέβαια εξαρτάται αποκλειστικά από τη χρήση των σωστών παραμέτρων από τον ιατρό που χειρίζεται το Laser και φυσικά προϋποθέτει τη σωστή γνώση του αντικειμένου από αυτόν.

Ο δεύτερος μηχανισμός αφορά μόνο ένα συγκεκριμένο μηχάνημα Er:YAG Laser, το οποίο διαθέτει παράλληλα ενσωματωμένο ένα δεύτερο διαγνωστικό Laser που εντοπίζει την τερηδόνα. Φυσικά και στο συγκεκριμένο μηχάνημα ισχύει ο πρώτος μηχανισμός, αλλά επιπλέον είναι εφοδιασμένο με ένα Detect / Feedback system, με τη βοήθεια του οποίου το διαγνωστικό Laser εντοπίζει την τερηδόνα, δίνοντας συνεχώς πληροφορίες είτε στον ιατρό με τη μορφή αριθμητικών μετρήσεων και ηχητικών σημάτων για να την αφαιρέσει επιλεκτικά (Detect), είτε απευθείας στο Er:YAG Laser να την αφαιρέσει αυτόματα (Feedback). Δηλαδή στην τελευταία περίπτωση το ίδιο το μηχάνημα Laser εντοπίζει και ταυτόχρονα αφαιρεί από μόνο του την τερηδόνα, κάνοντας επιλεκτική και αυτόματη αφαίρεση της τερηδόνας. Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητες οι γνώσεις του ιατρού, ο οποίος θα πρέπει να έχει ρυθμίσει σωστά τις παραμέτρους του Er:YAG Laser. Είναι σημαντικό επίσης να επισημάνουμε ότι με βάση αυτόν τον ίδιο μηχανισμό μπορεί να γίνει και η επιλεκτική και αυτόματη αφαίρεση της υποουλικής τρυγίας (πέτρας) στην περιοδοντική θεραπεία.

Στράτος Π. Τζάννου

Custom Weight: 
7

    « Λεύκανση δοντιών   -   (τέλος λίστας)
    ή μετάβαση σε: Αρθρογραφία οδοντιάτρου