Οδοντιατρείο κλινικών εφαρμογών Laser

Τι είναι η περιεμφυτευματίτιδα;

Η περιεμφυτευματίτιδα είναι η περιοδοντίτιδα που παθαίνουν τα εμφυτεύματα. Οφείλεται σε παρόμοια αίτια όπως και η περιοδοντίτιδα, αλλά στην περίπτωση της περιεμφυτευματίτιδας παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο η κακή στοματική υγιεινή του ασθενή. Τα σημερινά εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από υλικά που είναι πολύ ανεκτά από τον οργανισμό και οι σύγχρονες τεχνικές τοποθέτησης και οστεοενσωμάτωσης τους είναι πολύ εξελιγμένες και ασφαλείς. Πολλοί ασθενείς όμως, μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, πιστεύουν ότι μπορούν να ξενοιάσουν για πάντα και παραμελούν την στοματική τους υγιεινή. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι όσο τέλεια φτιαγμένο κι αν είναι το εμφύτευμα, και όσο τέλειες και αν είναι οι τεχνικές, δεν παύει να είναι ένα ξένο προς τον οργανισμό σώμα και ότι η επιτυχία του και η παραμονή του στη συνέχεια στο στόμα, βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στην άριστη στοματική υγιεινή και στις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Σκεφτείτε μόνοι σας το εξής: αφού τα ίδια τα δόντια μας που οι ρίζες τους έχουν σχετικά επίπεδες και λείες επιφάνειες παθαίνουν περιοδοντίτιδα, είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο για το εμφύτευμα που η επιφάνεια του είναι κοχλιωτή (δηλαδή έχει σπείραμα όπως η βίδα) να πάθει περιεμφυτευματίτιδα; Φυσικά ισχύει το πρώτο. Δυστυχώς είναι πολύ πιο εύκολο να εμφανιστεί η περιεμφυτευματίτιδα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, από ότι η περιοδοντίτιδα, η οποία χρειάζεται συνήθως πολλά χρόνια από την ανατολή των δοντιών. Γι’ αυτό το λόγο έχουν τόσο μεγάλη σημασία το επίπεδο της στοματικής υγιεινής και η συχνότητα των επισκέψεων στον οδοντίατρο για την παραμονή τους στο στόμα.

Η συνήθης θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδας γίνεται με χειρουργική επέμβαση με κρημνούς και οστικά μοσχεύματα, ενώ τις περισσότερες φορές χρειάζεται ακόμη και αντικατάσταση των εμφυτευμάτων. Η θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδας μπορεί να γίνει και με τη χρήση του Er:YAG Laser, αλλά και πάλι η θεραπεία είναι χειρουργική, συνήθως όμως σώζεται το εμφύτευμα και έχει καλύτερη πρόγνωση λόγω της αναπλαστικής δράσης του Laser.

Ευτυχώς υπάρχει ακόμη ένα (και μοναδικό) διπλό μηχάνημα Er:YAG Laser συνδυασμένο με διαγνωστικό Laser, με το οποίο μπορούμε να κάνουμε συντηρητική θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδας και να αποφύγουμε τη χειρουργική επέμβαση τις περισσότερες φορές, το KaVo KEY Laser 3 με τον μηχανισμό Detect / Feedback system. Το Laser αυτό διαθέτει ένα ειδικό πρίσμα με το οποίο μπορούμε να προσπελάσουμε απευθείας το εμφύτευμα, το οστό και το επιθήλιο των ούλων χωρίς κρημνό και να δουλέψουμε με παρόμοιο τρόπο όπως στη θεραπεία της περιοδοντίτιδας, αποφεύγοντας έτσι τη χειρουργική επέμβαση και χωρίς να βλάψουμε το εμφύτευμα..

Η πρόγνωση μετά τη θεραπεία με Laser είναι καλή, λόγω των επιπλέον πλεονεκτημάτων της ταυτόχρονης αφαίρεσης του φλεγμονώδους επιθηλίου, της αποστείρωσης της περιοχής και της ισχυρής αναπλαστικής δράσης, και ειδικά στον τομέα της οστικής ανάπλασης, που έχουν τα Laser. Επιπλέον τα Laser μας παρέχουν τα πρόσθετα πλεονεκτήματα της ισχυρής αιμοστατικής δράσης, καθώς και της αναισθητικής- αναλγητικής δράσης. Μπορούμε ακόμη στη συνέχεια να κάνουμε συμπληρωματικά Low Level Laser Therapy με ένα Laser χαμηλής ισχύος, για ακόμη μεγαλύτερη προώθηση της οστικής ανάπλασης

Custom Weight: 
12