Οδοντιατρείο κλινικών εφαρμογών Laser

Οδοντιατρική θεραπεία και εγκυμοσύνη

Μια ακόμη ειδική ομάδα ασθενών είναι οι εγκυμονούσες γυναίκες. Όπως γνωρίζουμε ο γυναικείος οργανισμός υφίσταται πολλές αλλαγές κατά το διάστημα της κύησης. Οι αλλαγές αυτές αφορούν σχεδόν όλα τα όργανα και τα συστήματα του οργανισμού. Στο στόμα το πιο συχνό εύρημα είναι η υπερπλασία και αιμορραγία των ούλων, η οποία άλλοτε οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες και άλλοτε απλώς στην παραμέληση της στοματικής υγιεινής από την έγκυο, καθώς την απασχολούν σοβαρότερα θέματα. Είναι σημαντικό για την έγκυο να κατανοήσει την αξία της στοματικής υγιεινής κατά τη διάρκεια της κύησης. Με τη σωστή στοματική υγιεινή μπορεί να διατηρήσει τα ούλα της υγιή, ακόμη και αν υπάρχουν ορμονικές επιδράσεις.

Οι οδοντιατρικές θεραπείες στις εγκύους γίνονται πάντοτε κατόπιν συνεννόησης με τον γυναικολόγο που τις παρακολουθεί. Απαγορεύεται η λήψη ακτινογραφιών και σε περίπτωση που η λήψη τους κριθεί απαραίτητη, αυτό πρέπει να γίνει με τη χρήση ειδικής ακτινοπροστατευτικής ποδιάς που προστατεύει και τη μητέρα και το έμβρυο.

Αποφεύγουμε επίσης τη χορήγηση φαρμάκων, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης (κατά το οποίο λαμβάνει χώρα η οργανογένεση του εμβρύου), για να μην περάσουν μέσω της κυκλοφορίας και του πλακούντα στο έμβρυο. Συνήθως αποφεύγουμε ακόμα και τη χρήση τοπικής αναισθησίας, αν και οι περισσότεροι γυναικολόγοι την επιτρέπουν. Σε αυτό μας βοηθούν σημαντικά τα Laser, καθώς με τη χρήση τους οι περισσότερες θεραπείες γίνονται τελείως ανώδυνα και έτσι δεν χρειάζεται αναισθησία. Επιπλέον με τα Laser, λόγω της ικανότητας αποστείρωσης που έχουν, αποφεύγεται και η λήψη αντιβιοτικών που μπορεί να χρειαζόταν με κάποια άλλη μέθοδο. Και φυσικά, με τη χρήση των Laser, λόγω της έλλειψης πόνου και της αποφυγής των κραδασμών και του ενοχλητικού ήχου του τροχού, της αποφυγής της βελόνας και των χειρουργικών εργαλείων, μειώνεται σημαντικά το stress της οδοντιατρικής θεραπείας για την έγκυο.

 

Images: 
Custom Weight: 
2