Οδοντιατρείο κλινικών εφαρμογών Laser

Οδηγίες στοματικής υγιεινής

             

Για την απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας από τα δόντια και φυσικά για την πρόληψη της τερηδόνας, της ουλίτιδας, της περιοδοντίτιδας και των άλλων παθήσεων των δοντιών και των ούλων, καθώς και για την διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος μετά την επίσκεψη στο οδοντιατρείο, απαραίτητα είναι δυο μέσα δηλαδή η οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα.

  1. Τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών:

    Με την οδοντόβουρτσα καθαρίζουμε μόνο τις τρεις από τις πέντε επιφάνειες των δοντιών, δηλαδή τη μασητική (η επιφάνεια του δοντιού με την οποία μασάμε), την παρειακή (η επιφάνεια που βρίσκεται προς το χείλος ή το μάγουλο) και την υπερώια ή γλωσσική (η επιφάνεια που βρίσκεται προς τον ουρανίσκο ή τη γλώσσα), ενώ τις άλλες δύο (δηλαδή τις επιφάνειες που βρίσκονται σε επαφή με τα διπλανά δόντια), τις καθαρίζουμε με το οδοντικό νήμα. Χρησιμοποιούμε μόνο μαλακή, νάιλον οδοντόβουρτσα, με σχετικά μικρή κεφαλή και κατά προτίμηση ίσια. Αποφεύγουμε τη μέτρια και τη σκληρή οδοντόβουρτσα, γιατί η μακροχρόνια χρήση τους ερεθίζει τα ούλα και προκαλεί αυχενικές διαβρώσεις στα δόντια, με αποτέλεσμα αισθητικό πρόβλημα από την υφίζηση των ούλων, αυχενικές υπερευαισθησίες ή ακόμα και σφραγίσματα. Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα παράλληλα με τα δόντια και με τέτοιο τρόπο που οι τρίχες της να έχουν μια κλίση 45 μοιρών προς τα δόντια, ενώ οι άκρες τους να έρχονται απλά σε επαφή με τις κορυφές των ούλων. Βουρτσίζουμε απαλά μια μικρή ομάδα δοντιών (2-3, όσα χωράει η κεφαλή της οδοντόβουρτσας), κάνοντας 7-8 επιτόπιες μικρές κινήσεις μπρός-πίσω για τα πίσω δόντια, ή δεξιά-αριστερά για τα μπροστινά. Τελειώνοντας, σύρουμε την οδοντόβουρτσα προς τις μασητικές επιφάνειες των δοντιών (2-3 κινήσεις), απομακρύνοντας έτσι την οδοντική πλάκα που έχουμε ξεκολλήσει από τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών. Στη συνέχεια μετακινούμε την οδοντόβουρτσα στα διπλανά 2-3 δόντια και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Αφού με τη σειρά τελειώσουμε όλες τις εξωτερικές επιφάνειες, κάνουμε τις μασητικές βουρτσίζοντας μπρός-πίσω και μέσα-έξω, και στη συνέχεια τις εσωτερικές, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία όπως και για τις εξωτερικές. Ειδικά στις εσωτερικές επιφάνειες των μπροστινών κάτω δοντιών, σε περίπτωση που η οδοντόβουρτσα δεν χωράει παράλληλα προς τα δόντια, τη χρησιμοποιούμε με τη λαβή όρθια (κάθετα προς τα δόντια), διατηρώντας όμως πάντα την κλίση των 45 μοιρών και τις ίδιες κινήσεις.

  2. Τρόπος χρήσης του οδοντικού νήματος:

    Με το νήμα καθαρίζουμε τις άλλες δυο επιφάνειες των δοντιών, δηλαδή αυτές που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια και εφάπτονται με τα διπλανά δόντια (όμορες επιφάνειες). Χρησιμοποιούμε πάντα μόνο ακήρωτο νήμα, για να τρίβει και να καθαρίζει καλύτερα τις επιφάνειες των δοντιών. Για να καθαρίσουμε όλο το στόμα, κόβουμε ένα κομμάτι νήμα μήκους περίπου 50-80 εκατοστών και το τυλίγουμε χαλαρά γύρω από τα μεσαία δάκτυλα των 2 χεριών. Στη συνέχεια οδηγούμε το νήμα, για μεν τα κάτω δόντια με τους δυο δείκτες, ενώ για τα επάνω με έναν αντίχειρα και ένα δείκτη, ή με τους δυο αντίχειρες, και το περνάμε ανάμεσα στα δόντια μέχρι την ουλοδοντική σχισμή. Μετά κατευθύνουμε το νήμα έτσι ώστε να αγκαλιάζει την επιφάνεια μόνο του ενός δοντιού και το σέρνουμε αργά και σταθερά 7-8 φορές πάνω-κάτω, προσέχοντας να βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με το δόντι και να μην τραυματίζει τα ούλα, ξεκολλώντας έτσι την οδοντική μικροβιακή πλάκα από την όμορη επιφάνεια του δοντιού. Στη συνέχεια αγκαλιάζουμε με το νήμα την επιφάνεια του γειτονικού δοντιού και την καθαρίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Αφού τελειώσουμε και με τις δύο αυτές επιφάνειες, βγάζουμε το νήμα από το μεσοδόντιο διάστημα, ξετυλίγουμε λίγο καθαρό νήμα από τον ένα δείκτη, τυλίγουμε το χρησιμοποιημένο χαλαρά στον άλλο δείκτη, και προχωράμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στο διπλανό μεσοδόντιο διάστημα και στη συνέχεια με τη σειρά σε όλα τα υπόλοιπα δόντια.
Custom Weight: 
1