Οδοντιατρείο κλινικών εφαρμογών Laser

Μπορούμε να κάνουμε θεραπεία περιοδοντίτιδας με Laser; Θα έχει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τη συμβατική ή τη χειρουργική θεραπεία;

Ναι! Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και με άριστη πρόγνωση με τη χρήση διάφορων τύπων Laser. Η συμβολή της χρήσης των Laser στην περιοδοντική θεραπεία είναι τεράστια, καθώς αφενός μεν αποφεύγουμε συνήθως τις χειρουργικές θεραπείες και τις ενέσεις και αφετέρου, τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι πολύ καλύτερα και ταχύτερα σε σχέση με τη συμβατική ή ακόμη και τη χειρουργική περιοδοντική θεραπεία, την οποία συνήθως αποφεύγουμε με τη χρήση των Laser. Ανάλογα με την έκταση και τη βαρύτητα της νόσου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε μόνο ένα Laser σκληρών και μαλακών ιστών όπως το Er:YAG Laser, είτε τον συνδιασμό υποουλικής απόξεσης με ένα Laser μαλακών ιστών όπως το Nd:YAG Laser, τα διοδικά Laser, ή το KTP Laser, ή ακόμα και τον συνδιασμό και των δύο τύπων Laser. Μπορούμε ακόμα να κάνουμε συμπληρωματικά και Low Level Laser Therapy (LLLT) για ακόμη μεγαλύτερη προώθηση της οστικής ανάπλασης.

Με το Er:YAG Laser μπορούμε να κάνουμε εξ ολοκλήρου τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας όταν αυτή βρίσκεται σε σχετικά αρχικό στάδιο, αποφεύγοντας έτσι την επώδυνη υποουλική απόξεση με το χέρι και τις ενέσεις. Η θεραπεία με το Laser είναι τόσο ανώδυνη όσο ένας απλός καθαρισμός. Υπάρχει μάλιστα ένα συγκεκριμένο τέτοιο μηχάνημα στο οποίο το κύριο θεραπευτικό Laser συνδυάζεται με ένα δεύτερο ενσωματωμένο διαγνωστικό διοδικό Laser, το οποίο εντοπίζει πού βρίσκεται η υποουλική τρυγία και τα μικρόβια, και μέσω του μηχανισμού Detect / Feeback system δίνει την πληροφορία είτε στον ιατρό με τη μορφή μετρήσεων και ηχητικών σημάτων (Detect), είτε απευθείας στο κύριο θεραπευτικό Laser να αναλάβει δράση και να τα αφαιρέσει αυτόματα (Feedback). Το πλεονέκτημα της θεραπείας αυτής με το Laser είναι ότι ταυτόχρονα αφενός μεν κάνουμε την υποουλική απόξεση ανώδυνα με το Laser (αφαίρεση της υποουλικής τρυγίας και του φλεγμονώδους επιθηλίου - νεαροποίηση της επιφάνειας της ρίζας και των ούλων για καλύτερη επαναπρόσφυση) και αφετέρου αποστειρώνουμε τους θυλάκους, δίνοντας ταυτόχρονα μια ισχυρή ώθηση στην οστική ανάπλαση.

Σε περίπτωση που η πάθηση βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο (ή αν κάνουμε την υποουλική απόξεση με το χέρι), προχωρούμε στη χρήση ενός Laser μαλακών ιστών, όπως το Nd:YAG Laser, τα διοδικά Laser, ή το KTP Laser, με επικρατέστερο το Nd:YAG Laser που έχει το μεγαλύτερο δείκτη απορρόφησης από τις χρωστικές, το μεγαλύτερο βάθος διείσδυσης και τα καλύτερα αποτελέσματα. Το στάδιο αυτό της θεραπείας είναι εντελώς ανώδυνο και φυσικά δεν χρειάζεται αναισθησία. Με τη χρήση αυτού του Laser έχουμε επιπλέον πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα. Κατ'αρχήν έχουμε ακόμα καλύτερη αποεπιθηλιοποίηση που οδηγεί σε πολύ ταχύτερη και ανώδυνη επαναπρόσφυση των ούλων επάνω στη ρίζα του δοντιού και μείωση της κινητικότητας των δοντιών. Φυσικά έχουμε σταμάτημα του ματώματος των ούλων και εξάλειψη της φλεγμονής. Επίσης έχουμε πλήρη αποστείρωση της ουλοδοντικής σχισμής και των θυλάκων. Και μάλιστα όχι μόνο επιφανειακά, αλλά σε βάθος, καθώς η θεραπευτική ενέργεια των Laser νεοδυμίου έχει μεγάλο βάθος διείσδυσης, που φτάνει τα 5 χιλιοστά μέσα στους ιστούς. Αυτή όμως η ενέργεια του Laser που διεισδύει τόσο βαθειά μέσα στους ιστούς, έχει ταυτόχρονα και πολύ μεγάλη αναπλαστική δράση επάνω στο οστό. Με απλά λόγια, η ενέργεια του Laser "ξυπνάει" τους οστεοβλάστες που με τα χρόνια έχουν αδρανήσει, και τους ωθεί να ξαναγίνουν "εργατικοί" και να παράγουν ακόμα περισσότερο οστό από ότι θα παρήγαγαν με τη συμβατική θεραπεία. Δηλαδή, με τη χρήση του Laser, έχουμε άμεσο σταμάτημα του ματώματος των ούλων, πάρα πολύ γρήγορη επαναπρόσφυση των ούλων, εξάλειψη της φλεγμονής και μείωση της κινητικότητας των δοντιών, αλλά κυρίως ταχύτερη και σημαντικά μεγαλύτερη οστική ανάπλαση, δηλαδή ουσιαστική στήριξη των δοντιών και αξιόπιστη διατήρησή τους στο στόμα. Έτσι ο ασθενής, δεν χρειάζεται να φέρει το αποτέλεσμα όπως συμβαίνει με τις συμβατικές μεθόδους θεραπείας, αλλά απλά να το διατηρήσει με τη στοματική υγιεινή και τις τακτικές επανεξετάσεις στον οδοντίατρο.

Τέλος, σε πολύ προχωρημένα στάδια της πάθησης με μεγάλη απορρόφηση οστού, μπορούμε συμπληρωματικά να κάνουμε και Low Level Laser Therapy (LLLT) με κάποιο Laser χαμηλής ισχύος, για να προωθήσουμε ακόμη περισσότερο την οστική ανάπλαση και να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Custom Weight: 
19