Οδοντιατρείο κλινικών εφαρμογών Laser

Εμφυτεύματα

Τα εμφυτεύματα είναι μια μέθοδος αντικατάστασης των δοντιών που έχουν χαθεί από το στόμα, λόγω τερηδόνας, περιοδοντίτιδας, ατυχήματος κ.λ.π. Πρόκειται για κυλινδρικού συνήθως σχήματος κοχλίες (βίδες), κατασκευασμένους από τιτάνιο, ένα υλικό που είναι ανεκτό από τον οργανισμό και διαθέτει υψηλή αντοχή στην καταπόνηση. Τοποθετούνται με ειδική χειρουργική επέμβαση στο οστό της γνάθου υποκαθιστώντας τις ρίζες των δοντιών και επάνω τους στηρίζονται στη συνέχεια οι προσθετικές αποκαταστάσεις (στεφάνες, γέφυρες κ.λ.π).

Η πιο σημαντική ένδειξη για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι στην περίπτωση που υπάρχει απώλεια ενός μόνο δοντιού και τα διπλανά δόντια είναι γερά. Σε αυτήν την περίπτωση, με την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, αποφεύγεται το τρόχισμα των διπλανών γερών δοντιών που θα χρειαζόταν για την εφαρμογή μιας γέφυρας. Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και σε περίπτωση έλλειψης περισσότερων δοντιών, ή ακόμα και σε περιπτώσεις που λείπουν όλα τα δόντια για μεγαλύτερες προσθετικές αποκαταστάσεις, ακίνητες (γέφυρες) ή κινητές (οδοντοστοιχίες).

Από την άλλη πλευρά, σημαντικές αντενδείξεις για την τοποθέτηση τους είναι σε άτομα με σοβαρά ιατρικά προβλήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, ανοσοκαταστολή κ.λ.π.), βαρείς καπνιστές, καθώς και σε άτομα με χαμηλό επίπεδο στοματικής υγιεινής.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία των εμφυτευμάτων είναι η σωστή επιλογή των ασθενών μετά από λεπτομερή οδοντιατρικό και ιατρικό έλεγχο, η ποσότητα και η ποιότητα του οστού, η εφαρμογή ενός καταξιωμένου εμφυτευματοπροσθετικού σχεδίου, ο σωστός προεγχειρητικός σχεδιασμός, η σωστή χειρουργική τεχνική και η εφαρμογή μιας λειτουργικής προσθετικής αποκατάστασης και κυρίως η σχολαστική στοματική υγιεινή και οι τακτικές επανεξετάσεις από τον οδοντίατρο.
Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται πάντοτε χειρουργικά, με διάφορες τεχνικές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τροχός, ή Laser για καλύτερη οστική ανάπλαση και οστεοενσωμάτωση. Η επέμβαση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία στο οδοντιατρείο. Στη συνέχεια τα εμφυτεύματα καλύπτονται τις πιο πολλές φορές με τα ούλα και παραμένουν έτσι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της οστεοενσωμάτωσης, που διαρκεί συνήθως 2-3 μήνες ή και περισσότερο. Στο μεταξύ, στο στόμα του ασθενή τοποθετούνται προσωρινές αποκαταστάσεις (προσωρινές γέφυρες ή οδοντοστοιχίες). Μετά την πάροδο του απαιτούμενου διαστήματος, ανοίγονται τα ούλα, αποκαλύπτονται τα εμφυτεύματα, γίνεται η σύνδεση τους με τα ειδικά διαβλεννογόνια τμήματα (στηρίγματα) που στη συνέχεια θα δεχθούν την προσθετική αποκατάσταση και τελικά φτιάχνεται η μόνιμη προσθετική αποκατάσταση. Υπάρχουν και κάποιες άλλες τεχνικές, οι λεγόμενες τεχνικές άμεσης φόρτισης, κατά τις οποίες, η τοποθέτηση της μόνιμης αποκατάστασης γίνεται σχεδόν αμέσως μετά την αρχική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Από την πλευρά της οδοντιατρικής επιστήμης, υπάρχει ακόμα και η μέθοδος της κατευθυνόμενης οστικής αναγέννησης, με την οποία χρησιμοποιώντας βιολογικά υλικά μπορούμε να αναπλάσσουμε οστό εκεί όπου δεν επαρκεί το υπάρχον για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Με δυο λόγια, ο οδοντίατρος από τη μεριά του διαθέτει σήμερα πολλά μέσα με τα οποία μπορεί να διασφαλίσει την οστεοενσωμάτωση και την επιτυχία των εμφυτευμάτων. Ας δούμε όμως λίγο και τη μεριά του ασθενή.

Ο ίδιος ο ασθενής είναι ο κύριος ρυθμιστικός παράγοντας από τον οποίο εξαρτάται η τελική επιτυχία των εμφυτευμάτων. Η χρήση των εμφυτευμάτων στην Οδοντιατρική αριθμεί ήδη αρκετές δεκαετίες και τα σημερινά ποσοστά επιτυχίας τους είναι υψηλότερα από ποτέ. Σε επίσημα στοιχεία, τα ποσοστά επιτυχίας ανέρχονται συχνά σε 90-95% μετά από δέκα χρόνια, ενώ υπάρχουν και εμφυτεύματα που έχουν παραμείνει στο στόμα περισσότερα από 25 ή 30 χρόνια. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την ύπαρξη αυτών των υψηλών ποσοστών είναι η πολύ προσεκτική επιλογή των περιστατικών για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η κύρια παράμετρος από την οποία εξαρτάται η παραμονή των εμφυτευμάτων στο στόμα, καθώς και η χρονική διάρκεια της παραμονής τους, είναι το επίπεδο της στοματικής υγιεινής του ασθενή. Σε ασθενείς με υψηλό ή πολύ υψηλό επίπεδο στοματικής υγιεινής και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, τα εμφυτεύματα μπορούν να παραμείνουν στο στόμα για πολλά χρόνια, ή ακόμα και για πάντα. Σε ασθενείς όμως με μέτριο ή χαμηλό επίπεδο στοματικής υγιεινής, ο οργανισμός τους μπορεί πολύ σύντομα να τα αποβάλει. Και αυτό συμβαίνει γιατί όπως τα φυσικά μας δόντια (που η επιφάνεια της ρίζας τους είναι λεία) παθαίνουν περιοδοντίτιδα λόγω της πλημμελούς στοματικής υγιεινής και της αμέλειας και τελικά πέφτουν από το στόμα, πολύ πιό εύκολα τα εμφυτεύματα (που η επιφάνεια τους είναι κοχλιωτή) παθαίνουν περιεμφυτευματίτιδα, η οποία συχνά οδηγεί στην αφαίρεση τους από τον οδοντίατρο, χωρίς να είναι πάντοτε βέβαιη η δυνατότητα τοποθέτησης νέων. Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος ο ασθενής πρώτα απ’ όλα πρέπει να συνειδητοποιήσει τη σημασία της σχολαστικής στοματικής υγιεινής και των τακτικών επανεξετάσεων από τον οδοντίατρο και στη συνέχεια να αξιολογήσει κατά πόσον είναι κατάλληλος, αφού περάσει από μια διαδικασία χειρουργικών επεμβάσεων και ομολογουμένως αρκετά υψηλού κόστους, να διατηρήσει το αποτέλεσμα στο στόμα του. Και όταν είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος και πλήρως ενημερωμένος από τον οδοντίατρο, τότε να προχωρήσει στην απόφαση της τοποθέτησης εμφυτευμάτων ή όχι.

Μετά τον προβληματισμό, σαν επίλογος, μια νότα αισιοδοξίας από τον τομέα των Laser. Ενώ θεωρητικά η περιεμφυτευματίτιδα οδηγεί συνήθως στη χειρουργική αφαίρεση και αντικατάσταση των εμφυτευμάτων, σήμερα υπάρχει ένα συγκεκριμένο μηχάνημα Er:YAG Laser με το οποίο μπορεί να γίνει θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδας χωρίς χειρουργική επέμβαση και τις περισσότερες φορές σώζονται τα υπάρχοντα εμφυτεύματα.

Images: 
Custom Weight: 
7