Οδοντιατρείο κλινικών εφαρμογών Laser

Γιατί είναι καλύτερη η διάνοιξη των αποστημάτων με Laser;

Η διάνοιξη των αποστημάτων με Laser πλεονεκτεί σε σχέση με τη συνηθισμένη διάνοιξη με νυστέρι στο θέμα της παροχέτευσης του αποστήματος και μάλιστα στη διατήρηση της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν κάνουμε διάνοιξη ενός αποστήματος, έχουμε δυο στόχους. Ο πρώτος είναι να φύγει το πύον που υπάρχει μέσα στο απόστημα εκείνη τη στιγμή, ώστε να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο. Ο δεύτερος όμως είναι να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τα χείλη της τομής μας ανοικτά, ώστε να υπάρχει συνεχής παροχέτευση, δηλαδή να μπορεί να συνεχίσει να φεύγει το πύον που θα μαζεύεται στη συνέχεια, μέχρι να υποχωρήσει το πρήξιμο.

Όταν η τομή γίνεται με το νυστέρι, τα χείλη της τομής έχουν την τάση να κολλήσουν μεταξύ τους, και γι’ αυτό συνήθως φροντίζουμε να βάλουμε κάποιο ξένο σώμα (συνήθως ελαστικό) ανάμεσα στα χείλη της τομής, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την παροχέτευση για μερικές ημέρες. Η τοποθέτηση αυτού του ξένου σώματος συνήθως δημιουργεί μια δυσάρεστη αίσθηση στον ασθενή. Επιπλέον, πολλές φορές το ελαστικό φεύγει από τη θέση του από την πρώτη κιόλας ημέρα, με αποτέλεσμα να επουλώνεται η τομή και ο ασθενής να πρήζεται και να πονάει και πάλι.

Όλα αυτά μπορούμε να τα αποφύγουμε χρησιμοποιώντας ένα Laser για να κάνουμε την αρχική διάνοιξη του αποστήματος. Υπάρχουν κάποιοι τύποι Laser μαλακών ιστών, δηλαδή το Nd:YAG Laser, ακολουθούμενο από τα διοδικά Laser, ή ακόμα και το KTP Laser τα οποία, λόγω των χαρακτηριστικών που έχουν τα μήκη κύματος τους και με τη ρύθμιση των κατάλληλων παραμέτρων από τον ιατρό, κάνουν τρία πράγματα ταυτόχρονα. Την ίδια στιγμή που κάνουν την τομή, ταυτόχρονα κάνουν και σύντηξη (coagulation) στα χείλη της, ενώ παράλληλα σκοτώνουν και τα μικρόβια, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες της μετέπειτα διαπύησης. Το πιο σημαντικό όμως από τα τρία αυτά πράγματα στην περίπτωση του αποστήματος, είναι η σύντηξη που κάνουν στα χείλη της τομής. Αποτέλεσμα αυτής της σύντηξης είναι να καθυστερεί η επούλωση, και έτσι η τομή παραμένει ανοικτή για μερικές ημέρες χωρίς να χρειάζεται καμία άλλη μορφή παροχέτευσης. Έτσι και ο ασθενής αισθάνεται πολύ πιο άνετα χωρίς ξένα σώματα στο στόμα του, αλλά και διασφαλίζεται η παροχέτευση και η υποχώρηση του αποστήματος.

Custom Weight: 
32